Despre lubrifianti
PROPRIETATILE PE CARE TREBUIE SA LE AIBA UN LUBRIFIANT
Proprietati anticorozive
- Protectie imotriva coroziunii metalelor feroase. Sub efectul umiditatii, metalele feroase sunt afectate de rugina
- Protectie imptriva coroziunii metalelor neferoase (reactive) ce sunt atacate de acizi
Proprietatile antiuzura - sunt date de caracteristicile reologice ale uleiurilor la temperatura inalta (proprietatea uleiului de a mantine o pelicula suficient de groasa pe o suprafata), compozitia chimica a uleiului de baza si mai ales de aditivi (aditivi fosfati de zinc)
Proprietati de extrema presiune sau “capacitatea la sarcina” = aptitudinea uleiului de proteja suprafetele impotriva gripajului (uzura adeziva puternica) in conditii de functionare foarte severe: temperaturi de contact foarte mari simultan cu sarcini foarte mari, viteze foarte mari sau socuri de sarcina.
Vascozitatea redata in fisa tehnica este vascozitatea cinematica. Ea reprezinta timpul de curgere al unui anumit volum de ulei intr-un tub capilar si se exprima in m2/s, mm2/s, cm2/s care se numeste stoke. De exemplu, vascozitatea cinematica a apei la 20oC= 1mm2/s=1cSt
Proprietati de detergenta si dispersivitate
Pe parcursul utilizarii uleiul se incarca cu impuritati care provin din mai multe surse, dintre care combustia niciodata completa a carburantului ce da nastere la produsi oxigenati si funingine din care o mica parte trece in ulei cu gazul de combustie (gazul de combustie trece in carterul inferior de-a lungul segmentilor care niciodata nu sunt perfect etansi).
Aditivii detergenti au si rolul de a reduce de a reduce aciditatea uleiului poluat si de a oferi astfel o rezerva alcalina care se masoara prin BN
Compatibilitatea cu materialele sintetice
Uleiul oarecare poate ataca materialele sintetice: garniturile, materialele plastice, vopselele (umflare, imbatranire, intarire, fisurare). Aceste ricuri sunt luate in calcul la conceperea unui lubrifiant de calitate.
Volatilitatea
Consumul de ulei este datorat evaporarii sale la temperaturi inalte. Se evalueaza cu ajutorul testului Noack (se incalzesc 65 de grame de ulei pana la 250oC timp de o ora intr-o depresiune de aer). Conform normelor europene CCMC/ACEA procentul de evaporare maxim admis este de 13-15%.
Un ulei sintetic, are o volatilitate mai scazuta decat uleiul semisintetic sau mineral, dupa cum se observa mai jos:
Rezistenta la oxidare
Sub actiunea oxigenului din aer si a temperaturii, moleculele de hidrocarburi se oxideaza, transformandu-se in produse acide care ataca metalele reactive (cupru, aliaje, zinc) si ingrosandu-se. Uleiurile de baza de calitate fac ca aditivii antioxidanti sa aiba mai mult efect.
Indicele de vascozitate
Este exprimat printr-o cifra. Cu cat este mai mic cu atat vascozitatea se schimba mai putin odata cu cresterea temperaturii.
Punctul de curgere
Se exprima in oC. Si reprezinta temperatura cea mai joasa la care uleiul curge atunci cand este recit fara agitatie.
Temperatura minima de pompabilitate
Reprezinta temperatura minima la care uleiul curge prin pompa si canalele de gresaj.
Spumarea
Uleiul face baloane mari de spuma la suprafata atunci cand se elimina prea repede aerul. Se foloseste un ulei adaptat canalelor de gresaj si, mai ales se folosesc aditivi antispumare.
Comportamentul in prezenta apei
Riscul de contaminare a uleiului cu apa este foarte mare: radiatoare care curg, condensarea umiditatii atmosferice. Aceasta contaminare poate sa provoace formarea de emulsii groase si distrugerea anumitor aditivi. Prevenirea se face prin incorporarea in ulei a unor aditivi speciali – de tipul aditivilor detergenti si dispersanti.
Comportamentul in prezenta aerului
Daca uleiul nu are vascozitatea si pompabilitatea corespunzatoare in canalele de grenaj patrunde aer si au loc grave perturbari in functionarea motorului: functionarea necorespunzatoare a tachetilor, supraincalzirea si oxidarea aerului, scaderea capacitatii de lubrifiere, coroziunea pieselor, e.t.c..
TENDINTE IN TEHNOLOGIE
Lubrifianţii moderni trebuie să îndeplinească cerinţe majore impuse de constructorii europeni de motoare, urmare a Normelor Europene de Protecţie a Mediului :
- reducerea emisiilor poluante ale motoarelor
- reducerea cantităţii de uleiuri uzate prin micşorarea carterului de ulei şi producerea de uleiuri LongLife
- economie de carburant
Sarcina constructorilor de motoare este să reducă emisiile poluante. Soluţia găsită a fost integrarea unui filtru cu particule ( FAP ) pe linia de eşapament a motoarelor Diesel.
Lubrifianţii trebuie să fie la nivelul tehnologiei motoarelor. Produsele noi trebuie să răspundă normelor antipoluare. De aceea ei sunt elaboraţi în parteneriat cu constructorii.
Producatorii de lubrifianti primesc de la constructori caietele de sarcini tot mai sofisticate.
Uleiurile trebuie să-şi păstreze calităţile la temperaturi extreme şi să conţină cantităţi foarte mici de cenuşi sulfatate, fosfor şi sulf, adica sa corespunda tehnologiei Low SAPS.
SISTEME DE POSTRATARE A GAZELOR DE ESAPAMENT LA CAMION
Dispozitivul E.G.R, are ca rol sa diminueze cantitatea de oxid de azot ( NOX ) evacuata in gazul de esapament.
Oxizii de azot sunt produse rezultate din combinarea azotului si oxigenului din aerul de admisie sub actiunea unei temperaturi foarte mari.
E.G.R duce la diminuarea, in anumite faze de functionare, cantitatea de oxigen disponibila in cilindru si permite reducerea temperaturii.
Vana de reciclare E.G.R permite introducerea in tubulatura de admisie a unei anumite cantitati de gaz de esapament sarac in oxigen pentru a inlocui aerul.
Pilotajul electronic al vanei EGR permite ajustarea cantitatii de gaz de esapament recirculat pentru a obtine cantitati bune de poluanti.
Prea mult gaz recirculat poate sa antreneze cresterea cantitatii de reziduuri si in acest caz acest surplus este captat cu un filtru cu particule (FAP) .
Principiul EGR este acelasi pentru un automobil, camion, sau un utilaj,
dar, pe numeroase tipuri de camioane, se regleaza sistemul EGR cand acesta formeaza prea mult NOx prin neutralizare injectand Adblue (Sistemul SCR)
Prin reciclarea gazelor de esapament se readuc in motor, deci si in ulei mai multe impuritati – de aici nevoia de a utiliza uleiuri de calitate mai buna.
TRANSPRORT / CONSTRUCTII / AGRICULTURA: Minimum ACEA E7, API CH-4 sau mai bine CI-4
AUTOMOBILE: Minimum ACEA A3/B4 sau ACEA C1,C2,C3 sau C4
Noua generaţie de uleiuri răspunde acestor cerinţe, avand în compoziţie 50% elemente noi.
Este vorba despre o adevărată ruptură tehnologică : elementele care intrau în mod tradiţional în compoziţia uleiurilor nu mai sunt compatibile cu noile dispozitive.
YACCO este un fabricant cu traditie. Istoricul YACCO este strans legat de istoria mecanicii automobilului. Furnizor de prima echipare timp de 30 de ani la Citroen, in anii 1933 a fost inscris in Cartea Recordurilor Mondiale.
YACCO este un lubrifiant original. Aceasta inseamna ca nu este fabricat niciodata sub licenta – este produs in exclusivitate in uzinele din Franta.
YACCO – este un lubrifiant omologat. Aceasta inseamna ca respecta Caietele de sarcini ale constructorilor europeni si acest lucru este verificat si atestat de catre acestia, printr-un document. Toate uleiurile de pe piata au specificatii pe ambalaje. Nu toate, insa, au pe ambalaj cuvantul “OMOLOGATION”.
Un amestec savant de traditie si inalta tehnologie-este ceea ce defineste uleiurile YACCO !